Lage naturlige såper med urter

Jeg har blitt mer og mer skeptisk til innholdet i ferdige såper, sjampo og vaskemidler. I tillegg til at de inneholder parfymer som kan gi eksem, allergier og overfølsomhet, dukker ene etter den andre forskningsrapporten opp, som forteller at kjemikalierester fra såper og shampo er å finne i fisk og andre vannlevende organismer i våre vann og vassdrag.

Jeg vil derfor dele fremgangsmåte og en enkel oppskrift med dere, så kan dere også begynne å lage såper selv. Du finner også flere nydelige såper i nettbutikken min, så her er det bare å teste ut. Alle såpene jeg lager er helt parfymefrie.

Det er utrolig godt og trygt å dusje og vaske seg med en såpe som er fri for parabener, triklosaner, parfymer og andre tilsetningsstoffer. Jeg bruker såpene i håret også, håret blir rent og mykt, og trenger ikke balsam lenger. Og så rent som det blir med hjemmelaget såpe; hadde plukket en bøtte med løvetannblomster, uten hansker, normalt er det nesten umulig å få vekk igjen flekken, hendene ble gullene rene med min hjemmelagde såpe. Noen såpestykker ble også raspet opp, blandet med kokt vann, smeltet i vannbad, og brukt til vasking av gulv og vegger, og til oppvask.
Såpen lukter nesten ingenting, bare svakt av de oljene som er brukt. Såpen blir til ved at kaustisk soda blandes med vann til lut, luten blandes så med oljer/fett. Når lut og olje reagerer, blir det såpe. De blir laget med minst 5% overfetting, det betyr at all lut reagerer med oljen, etter noen dagers lagring vil det ikke være rester av lut igjen i såpen. Men det vil være ett lite overskudd av oljer igjen, som gir huden ett beskyttende fettlag.

—————————————————————————————————————————–
Oliven, kokos og rapsoljesåpe
Ingredienser
• 875 g olivenolje
• 312 g kokosnøttolje/delfiafett
• 63 g solsikke eller rapsolje
• 175 g kaustisk soda, renhet 90-100%
• 475 g vann
Dette gir en hard og god såpe, med gode vaskeegenskaper, den skummer godt, er mykgjørende og kondisjonerende. Vann kan også byttes ut med urtete, av for eksempel kjerringrokk, groblad, brennenesle, ringblomst eller løvetannblomster. Denne fremgangsmåte kalles kald prosess. Du trenger former som rommer til sammen ca 2 liter til denne såpen. For eksempel kan det benyttes 2 stk melkekartonger, som vaskes og skylles godt.
Denne oppskriften har ingredienser som er lett å få tak i. Oljer og delfiafett kjøpes i matbutikken, kaustisk soda pleier jeg å kjøpe på byggevarebutikker. Pass på å kjøpe kaustisk soda som har en renhet på minst 90-100%. Svakere kaustisk soda kan inneholde andre tilsetninger, og vil endre kvaliteten på såpen.

Forberedelser
Følg oppskriften nøye, alle ingredienser må veies med en digital vekt, og veies inn nøyaktig. Bruk akkurat de oljene, og mengdene som oppskriften sier, dersom du ønsker å bytte ut en olje med en annen, så må dette beregnes i en såpekalkulator. Det er stor forskjell på de forskjellige oljenes egenskaper når det gjelder den ferdige såpens kvalitet. Finn frem alt utstyr, og lag formene klare. Bruk vernebriller og gummihansker.

Utstyr
• Digital vekt
• Kjele av rustfritt stål
• Skje av plast eller stål
• Skål eller mugge
• Liten skål til kaustisk soda
• Termometer(vintermometer fra Europris er ok)
• Blandebolle
• Såpeformer i silikon, tomme melkekartonger, yoghurtbeger, eller kle en form med bakepapir eller liknende. Beregn hvor stor formen må/kan være på forhånd.
• Stavmikser

Aluminiumsredskaper blir ødelagt i kontakt med lut, og det skal derfor ikke brukes. Rustfritt stål, glass og stødig plast er derfor gode alternativer.
Sikkerhet:
Kaustisk soda blandet med vann, blir lut. Og lut er etsende, og må ikke komme i kontakt med huden eller øynene. Får man det på huden, kan det gi kraftige brannsår, og får man det i øynene, kan man bli blind. Lut kan også skade overflater, dersom det ikke tørkes vekk raskt. Vær derfor ekstra påpasselig under såpelagningen: Bruk gummihansker og beskyttelsesbriller, og tørke bort dersom du søler. Anbefaler også å bruke klær som dekker huden på armene, slik at det ikke er så lett å få sprut på huden. Vask med eddik dersom du får på huden, ha flasken stående klar. Får du kaustisk soda eller lut på huden, skyll straks av under rennende kaldt vann. Pass på at barn og kjæledyr ikke kommer i nærheten, for å unngå unødvendige ulykker.
Redskapene er lett å vaske etterpå, du har tross alt laget såpe.

Fremgangsmåte
Finn frem alt du trenger av utstyr, ha på vernebriller og hansker. Lurt å ha klær som dekker huden på armene.
Mål opp ingrediensene i gram. Legg de faste oljene i kjele i vannbad, så de smelter først, før du blander i resten av oljene.
Hell luten over i vannet(eller urteteen)-aldri omvendt! Og rør forsiktig til luten er oppløst. Når lut og vann kombineres, blir blandingen raskt varm og danner en gass vi ikke skal puste inn. Utfør dette under kjøkkenviften, og la den stå under kjøkkenviften til det ikke kommer gass av den lenger. Lutblandingen blir som regel ganske varm, gjerne 70-80°, så når den har stått en stund under kjøkkenviften, kan den avkjøles i vannbad til ca 48-54°.
Oljen og lutblandingen kan blandes når de har samme temperatur, fortrinnsvis 48-54 grader. Mål lutblandingens temperatur først, og kjøl denne ned under 54°, og la oljen få tilsvarende temperatur ved enten å varme den videre opp eller røre i den for å avkjøle.
Når oljen og luten har samme temperatur, kan de helles over i blandebollen. Nå skal blandingen røres tykk, og dette kan gjøres med en visp eller stavmikser. Å vispe for hånd kan ta lang tid, anbefaler en stavmikser. Andre visper kan sprute for mye, det er uheldig. Rør først inn luten forsiktig i oljeblandingen. Når den er blandet godt, gå over til stavmikser. Såpemassen er klar når den er så tykk at sporene fra stavmikseren ikke synker ned i massen, kan sammenlignes med veldig tykk vaniljesaus.
Rør inn eventuelle tilsetninger og hell massen i formen. Bruk gjerne en slikkepott for å få med så mye som mulig. Pakk formen godt inn i et håndkle, slik at såpemassen avkjøles sakte. Ellers vil den få fargeforandring ytterst, og kan bli hvit og smuldrete i ytterkant.
Etter omtrent 15 timer kan blokken hvelves ut av formen og skjæres opp i passende stykker. Disse stykkene skal så tørkes i minst 4-6 uker. Luten forsvinner etter bare et par dager, men såpene tørkes såpass lenge for å vare lenger under bruk. Helt nylagde såper er nemlig svært myke og går raskt i oppløsning. Tørkes såpene på rist, kan de snus en eller to ganger i uken, men tørkes de på et brett, bør de snus hver dag, for å tørke jevnt. Ett tips er å legge såpestykkene i en luftig kurv, kurver som butikkene har oppbevart sopp i, er ideelle. Disse kan i tillegg stables.

Lykke til med såpelagingen!

”Gjør det selv” hilsen fra Krokfossen Bigård